torstai 3. syyskuuta 2015

Pohdintaa ja sen sellaista

Tälläistä pientä pohdintaa kirjoittelin ajankuluksi ennen kuin saan jotakin luettua ja kirjoitettua siitä.

Olenko ainoa kirjaihminen, joka ei oikeastaan raaski ostaa kirjoja?

Liian monesti jos vaikka kierrän kirpputorilla, vastaa tulee todella edullisia ja hyväkuntoisia kirjoja, jotka ovat lukulistalla, mutta ne jäävät pöytään ja jatkan matkaa yksin. CD-levyjen kanssa tälläistä ongelmaa ei ole, sillä lähden joskus mukanani levy artistilta, jota en ole edes kuunnellut. Miksi kirjat eivät sitten houkuta, vaikka niitä saisi kymmenen alle kahdellakympillä? Onko musiikki vain suurempi intohimo? Mikä minua vaivaa?

Suurimman osan hyllyni kirjoista olen ostanut jo luettuani kirjan. Osa on ollut must have -kirjoja, osa päätyy hyllyyn koska kuuluu sarjaan josta pidän, osa tietenkin lahjoja. Vain muutama kirja on päätynyt hyllyyn heräteostoksena. Viisihyllysestä kirjahyllystä vain kolme hyllyä on varattu kirjoille, muut kaksi ovat DVD-asuinaluetta. Hyllyyn mahtuisi vielä kirjoja, sillä hyllyt ovat väljät. Pelkäänkö hyllyn täyttymistä ja siksi välttelen tuomasta uusia kirjoja kotiin? Muistan ajan kun kaikki kirjani olivat lipaston päällä kirjatukien tukemina. Kirjoillekin löytyi koti vasta kun DVD-hylly alkoi olla tupaten täynnä.

Silti minusta tuntuu että olen aina ostamassa kirjoja. Viimeksi eilen tilasin netistä taas uuden, joka saapumista odotan innolla. Kerran syöksyin suoraan polkupyörällä kirjakauppaan, koska kirjat oli saatava nythetivälittömästi. Minulla on ollut joskus enemmänkin kirjoja, mutta osan niistä olen pistänyt myyntiin, sillä ne eivät olleet tarpeeksi hyviä. Siinäpä se, kirjan täytyy ansaita paikkansa hyllyssä. Sen täytyy olla niin hyvä, että sen voisi mahdollisesti lukea uudestaan. Jos lukukokemus ei ole ollut tarpeeksi hyvä, hyllyssä seisova kirja jää muistuttamaan siitä ja vie todennäköisesti jonkun paremman kirjan paikan. Haluan hyllyni olevan täynnä kirjoja, joita voin vilpittömästi ja lämpimästi suositella muille. Kirjoja, jotka merkitsevät jotakin, jotka ovat aiheuttaneet intoa ja nostattaneet tunteita. Näitä kirjoja on tosin paljon ja osa niistä asuu kirjaston hyllyssä. Usein mietin kirjakaupassa haluanko kirjan varmasti, oliko se niin hyvä? Yleensä käy niin, etten sitten raaski kirjaa ostaakaan. Minun tapauksessani kirjat on joko pakko saada tai sitten ne saavat seistä hyllyssä peläten, milloin ajan ne sieltä pois.

Kirjasto on ystävä. Viihtyisin kirjastossa tunteja. Kotikaupungissani on onneksi melko hyvä kirjasto. Joskus vaellan pitkin hyllyjen välejä ja luen kiinnostavien kirjojen takakansia. Pääni sisällä oleva lukulista on loputon, Onneksi kirjat eivät koskaan lopu kesken. Kauhuskenaarioni on, että löydän itseni tilanteesta jossa minulla ei ole luettavaa. Näin on käynyt kerran viikon lomamatkalla, joten olen sen jälkeen pakannut reissuille mukaan enemmän kirjoja kuin tarpeeksi. Paksu kirja ei välttämättä merkitse pidempää lukuaikaa, sillä jos kirja oikein vie mennessään, sen saa luettua ennen kuin huomaakaan. Sen jälkeen tietysti harmittaa. Toinen lukukerta ei ikinä vedä vertoja ensimmäiselle.

Kirjastoon liittyi aikonaan sellainen ongelma, että hamstrasin sieltä kirjoja. Koulun jälkeen saatoin nopeasti käväistä katsomassa oli mitään kirjoja, joita halusin palavasti lukea, vapaana. Mukaan saattoi tarttua ihan spontaanisti kiinnostavia teoksia ja ne kertyivät huoneeseeni jonoksi/pinoksi. Lopulta kirjoja oli odottamassa 32 ja pistin itseni lainauskieltoon. Nykyään uskallan lainata kerrallaan vain muutaman kirjan. Jokainen ajallaan. Usein laitan kirjaston kirjat lainan ajaksi omaan hyllyyni, ikään kuin omien kirjojeni vieraiksi. Tosin tällä hetkellä kirjastosta ei ole lainassa mitään, sillä omassa hyllyssä on kuusi lukematonta kirjaa. Niistä tullaan sitten kuulemaan täällä.

Eipä tässä muuta.

Jamie

7 kommenttia:

 1. Heips! Muuten olen kyllä samaa mieltä, että kirjaston kirjat ovat ihan tarpeeksi, mutta esimerkikis Riihimäen kirjastossa ei ole paljolti yhtään mitään hyviä kirjoja englanniksi, ja siksi suurin osa ostamista kirjoistani on englanniksi. Toisekseen ostan kirjan, koska sillä tuotaan ainakin jollain tasolla kirjailijaa. Jos kaikki lukijat vain lainaisivat kirjan ostamatta sitä, niin helposti kirjaiijoilta loppuisi työ, kun ei enää kustanneta tuottamattomia kirjoja. : ) Mutta pidän todella paljon kirjastoista ja arvostan niiden olemassa oloa, ettei joka ikistä kirjaa tarvitse ostaa!! Se helpottaa luku harrastusta ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä että tuolla Riksun kirjastossa on todella suppea englanninkielisten kirjojen valikoima... Jos englanniksi haluaa lukea pitää siihen käyttää rahaa. Ja vain murto-osa kirjoista suomennetaan... Ja toki kirjailijoille kävisi huonommin jos kirjoja ei ostettaisi. Kirjasto kai maksaa kirjailijoille korvausta, mutta se on hyvin pientä. Onneksi jotkut ostavat enemmän kirjoja kuin minä :D Olen kauhean perfektionisti sen suhteen mitä kirjahyllyssäni on.

   Poista
  2. Ainiin oletko huomannut, että yhtäkkiä Riihimäen kirjastoon on alkanut tulemaan uusia nuortenkirjoja englanniksi, mutta järkytys kyllä ne ovat kaikki kolmansia tai neljänsiä osia!!! Shokki!!!

   Poista
  3. Erikoista... En ole itse huomannut. Ehkä tuossa ei olla kiinnitetty huomiota kirjasarjoihin, vaan hankittu suosion perusteella tai pyynnöstä...

   Poista
 2. Täällä ilmoittautuu toinen kirjaihminen, jonka jokainen kirjaostos on suunniteltu ja käytännössä aina myös aiemmin luettu. En halua ostaa kirjoja vain testatakseni, ovatko ne hyviä - joskus aiemmin tein niin, ja tuloksena oli hyllyn tukkeutuminen keskinkertaisista kirjoista ja pitkällinen karsintaprosessi, joka on vieläkin kesken. Muutoksella on tosin paljon tekemistä sen kanssa, että vältän tätä nykyä muutenkin fyysisten asioiden ostelua muuten kuin tarpeeseen. En ole ns. hyvä kuluttaja. Lainaan kirjoja joko kirjastosta tai sitten haen niitä kierrätyskirjahyllystä, johon sitten ne myös palautan, jos lukukokemus ei vakuuta. Hyllyssäni olevien kirjojen tulee olla erityisen hyviä ja merkityksellisiä lukukokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri :D Viime aikoina olen ostellut kyllä enemmänkin, mutta oikeastaan lähinnä tuttujen kirjailijoiden teoksia. Heräteostokset ovat kyllä usein pettymyksiä. Tahtoisin kovasti omistaa kirjahylly, jonka jokaisesta kirjasta voin sanoa pitäväni kovasti - vieläkin siellä roikkuu joitain keskinkertaisia teoksia. Osan kirjoista olen piilottanut lipastoon, ja osa odottaa myyntiä jossain muualla...

   Poista
  2. Juu, muutaman tietyn kirjailjan kirjoja voi ostaa lukemattakin, kun tietää niiden olevan laatua. Tsemppiä projektiisi, toivottavasti saat lipaston ja muut varastot tyhjennettyä! Itse olen kierrätyskirjahyllyyn viemisen lisäksi myös antanut kirjoja kavereiden ja sukulaisten matkaan - joistakin kirjoista ei pidä itse, mutta tietää, kenelle ne saattaisivat sopia.

   Poista