sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Cress


Takakansi:

Even in the future, there are damsels in distress...

Cress, having risked everything to warn Cinder of Queen Levana's evil plan, has a slight problem. She's been imprisoned on a satellite since childhood and has only ever had her netscreens as company. All that screen time has made Cress an excellent hacker. Unfortunately, she's just received orders from Levana to track down Cinder and her handsome accomplice.

When a daring rescue of Cress involving Cinder, Captain Thorne, Scarlet and Wolf goes awry, the group is separated. Cress finally has her freedom, but it comes at a high price. Meanwhile, Queen Levana will let nothing prevent her marriage to Emperor Kai. Cress, Scarlet, and Cinder may not have signed up to save the world, but they may be the only hope the world has.

--

Nappasin mukaani tämän uskomattoman koukuttavan sarjan kolmannen osan lomamatkalleni, ja imeydyin jo lentokoneessa tarinaan mukaan. Lukeminen sujui hujauksessa, onneksi myös muita kirjoja oli matkassa. Cress on tähän mennessä sarjan parhain kirja.

Aloitetaan sanomalla, että Tähkäpää on suosikkisatuna, ja siihenhän Cress perustuu. Rakastin jo muutaman vuoden takaista Disneyn Tähkäpää-elokuvaa, Kaksin karkuteilla (Tangled), ja Cress oli vielä parempi versio. Meyerillä on uskomaton taito sovittaa rakastetut sadut uudellen juuri sopivalla tavalla. Cress on Lunan asukki, shell, siis lunar, jolla ei ole mainpulointikykyä ja joka on immuuni sille. Tämän takia Cress on viety jo vauvana vanhemmiltaan, sillä kunigatar Levana ei hyväksy shellejä. Cress on viettänyt seitsemän vuotta vankina satelliitissa, aivan yksin, vakoillen elämään Maan pinnalla.

Cress on aivan ihana hahmo. Hänestä tuli nopeasti suosikkini. Cress on hyvin naiivi, mutta suloisella tavalla, ja hän kasvaa nopeasti kirjan aikana. Cress on täydellnen lisä kasvavaan hahmokaartiin. Iso plussa näissä kirjoissa menee muuten joka kirjan myötä esiteltävään uuteen päähenkilöön - puutumisen vaaraa ei ole. Scarletissa Carswell Thorne ei vielä täysin vakuuttanut minua, mutta Cressissä aloin pitää hänestä hurjasti. Thornen ja Cressin suhde oli valloittava. Pidän parivaljakoista, jotka ovat kovin erilaisia toisistaan. 

Kirjaa oli ihanan joutuisa lukea. Pääjuoni kulki Cressin tarinassa, mutta sitä sopivasti haljottiin muiden näkökulmin. Tapahtumat tulivat sopivaa tahtia, ja jokainen luku tarjosi jotain uutta, joten paikallaan polkemista ei tapahtunut. Pidin myös siitä, että vaikka matkaan tuli mutkia ja vastoinkäymisiä sattui, mikään ei silti mennyt täysin mönkään. Meyerin teksti on yhä edelleen herkullista lukea, vaikka tässä miljöö ja arkisten asioiden kuvailu jäivätkin toiminnan alle. 

Kirjan päättyessä sitä tuli kauhea ikävä. Näin käy aina välillä, kun oikein hyvän kirjan saa päätökseen. Cinder ja Scarlet olivat molemmat erinomaisia kirjoja, mutta tuntuu että vasta Cressissä päästiin kunnolla vauhtiin. Harmikseni Winter ei ollut päätynyt matkalle mukaan, ja odottelee yhä hyllyssä muiden lukemattomien joukossa. Odotukset ovat suuret, ehkä hieman liiankin. Winter hahmona jo esiteltiinkin Cressin sivuilla. Hän vaikutti todella mielenkiintoiselta.

--

Pressing her lips, Cress held her fingers in front of him. Waved them back and forth. There was no reaction.

"What happened?" he said. "The last thing I remember is trying to get under the bed."

"You hit your head on the bed frame, and I dragged you under here. And then we landed. A little rocky, but... that's all. You just hit your head."

"And that can cause blindness?"

"It might be some sort of brain trauma. Maybe it's only temporary. Maybe... maybe you're in shock?"

He settled his head on the floor. A heavy silence closed around them.

Cress chewed on her lip.

Finally, he spoke again, and his voice had taken on a determined edge. "We need to do something about this hair. Where did that knife go?"

s. 123

--

Kirjan nimi: Cress
Kirjoittaja: Marissa Meyer
Julkaisuvuosi: 2014
Kustantaja: Square Fish
Sivumäärä: 550

Luettu loppuun: 9.5.2016
Mistä kirja: Adlibris

Arvosana: 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti