maanantai 4. heinäkuuta 2016

Carry On



Takakansi:

Simon Snow is the worst chosen one who's ever been chosen.

That's what his roommate, Baz, says. And Baz might be evil and a vampire and a complete git, but he's probably right. Half the time, Simon can't even make his wand work, and other half, he sets something on fire. His mentor's avoiding him, his girlfriend broke up with him, and there's magic-eating monster running around wearing Simon's face. Baz would be having a field day with all this, if he were here - it's their last year at the Watford School of Magicks, and Simon's infuriating nemesis didn't even bother to show up.

--

Sellainen, joka lähtee kirjaa lukemaan ihan "paljain jaloin" varmasti ärsyyntyy erääseen seikkaan; nimittäin siihen, kuinka voimakkaasti kirjan yksityiskohdat muistuttavat Harry Potteria. Itse kuitenkin olin selvitellyt kirjan taustaa, ja tiedoksi muillekin: Carry On on kirjailija Rainbow Rowellin eräänlainen "spin-off" edellisestä kirjasta, Fangirl, joka kertoo fanifiktiota kirjoittavasta tytöstä. Ja kyseinen sarja, josta tyttö tarinoitaan raapustaa on mikäs muukaan kuin Simon Snow, joka tuossa kirjassa vastaa Harry Potteria.

Vaikka pätevä selitys löytyykin, olisin kuitenkin toivonut hieman laimennusta. Varsinkin aluksi teki mieli voihkia kun yhtäläisyydet olivat liian voimakkaat kirjan muusta omaperäisyydestä huolimatta. Loppujen lopuksi asiaan tottui, tai se tuli vähemmän räikeästi esiin ja annoin kirjan vain viedä mukana.

Hyvä kirja se olikin. Rowellin teksti on lennokasta, ja helposti seurattavaa. Hänellä näyttää olevan luontainen lahja kirjoittamiseen sillä niin sujuvalta teksti tuntui. Olen usein huomautellut kirjoista kirjoittaessani erityisesti kerrontyylien käytöstä, ja Carry On edusti siinä inhokkiani, preesens minäkertojaa. Lisäksi kirjaan oli tungettu suotta turhia näkökulmia, tämäkin on asia jonka olen tuonut usein esiin.

Hahmoista pidin, vaikka he eivät sen kummemmin sydäntäni vieneet. Simon oli oikein sympaattinen, Baz herkullinen ja muodostui suosikikseni. Lisäksi tykkäsin kovasti Penelopesta, Agathasta hieman vähemmän. Hyvä, ettei kirjaan ollut työnnetty liikaa hahmoja, silloin se säilytti tietynlaisen yksinkertaisuutensa. Myös kirjan fantasiamaailma oli hienosti toteutettu yksittäisen kirjan maailmaksi. Se ei ollut liian tarkka, eikä myöskään epämääräinen. 

Juoni kutkutti minua. Tuli se paha tunne, että teki mieli kurkkia loppupäähään, kun en vaan saanut asioita järjestykseen päähäni. Kirja luki vauhdilla eteenpäin kun halusi tietää miten asiat järjestyvät. Loppu oli kuitenkin hienoinen pettymys, sillä tuntui, että Rowell yritti olla omaperäinen ja oli lopulta ehkä hieman liian omaperäinen. Agathan ratkaisusta pidin kyllä.

Olen loppujen lopuksi tyytyväinen, että tartuin Carry Oniin. Simonilla ja Bazin suhteesta oli mielenkiintoista lukea, kirja oli juuri sopivan pituinen, sopivan kevyt, sopivan kutkuttava, sopiva sekoitus kaikkea. Vaikka kirjassa olikin ongelmansa, ei se huonontanut sitä paljoa. Jos haluaa hieman "keveämpää" tai erikoisempaa fantasiaa, kannatta ehdottomasti harkita. Kansikuva ja kirjan nimi muuten hämäävät; niistä ei saa yhtään irti millainen kirja on luvassa.


--


"But Baz hates you!"

I nod. "I know. We're sort of... on a truce?"

"Simon, listen to yourself - a truce?"

"You went to a vampire bar!" Penny shouts from across the room. Baz must be catching her up. "What a pair of splendid morons you are! Did you take photos?"

"Vampires don't show up in photos," I say.

"That's mirrors, you dolt," Baz says.

"You can't see yourself in the mirror?"

Baz ignores me and goes back to telling Penny about Nicodemus. 

"But..." Agatha is staring at the two of them. "Baz is dark. He's evil."

"I thought you never believed that," I say.

"I absolutely believed it," she says. "You told us he was a vampire, Simon. Wait-" She turns to him, then back to me. "-did he just now admit that he is a vampire?"

s. 368


--


Kirjan nimi: Carry On
Kirjoittaja: Rainbow Rowell
Julkaisuvuosi: 2015
Kustantaja: St. Martin's Griffin
Sivumäärä: 517

Luettu loppuun: 1.7.2016
Mistä kirja: Adlibris

Arvosana: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti