maanantai 28. maaliskuuta 2016

City of Heavenly Fire


Takakansi:

Sebastian Morgenstern is on the move, systematically turning Shadowhunter against Shadowhunter. When one of the greatest betrayals the Nephilim have ever known is revealed, Clary, Jace, Isabelle, Simon and Alec must flee - even if their journey takes them deep into the demon realms... Love will be sacrificed and lives lost in the thrilling and long-awaited final instalment of the bestselling and acclaimed Mortal Instruments.

--

City of Heavenly Fire on kuudes ja viimeinen osa suosittua The Mortal Instruments –sarjaa. Itse aloitin tämän sarjan lukemisen muutama vuosi sitten suomeksi, eikä ensimmäinen osa oikein napannut. Onneksi kuitenkin tartuin myös seuraaviin, ja sarja parani huomattavasti. Claren kirjoitustyyli ei ole kovin mukaansatempaavaa, mutta hän osaa luoda maailmaa ja hahmoja ihan kohtalaisesti, mikä pitää mielenkiintoa yllä. Luin hiljattain koko sarjan uudelleen englanniksi, koska en oikeastaan muistanut viimeisempien osien tapahtumia, ja kaipasin kertausta ennen kuin tartuin tähän päätökseen.

Kirjassa seurataan kuinka Clary, hänen poikaystävänsä Jace sekä heidän ystävänsä yrittävät päihittää Claryn veljen Sebastianin (oikealta nimeltään Jonathan) ja tämän armeijan pimeäksi käännettyjä varjonmetsästäjiä. Kirja on juoneltaan paljon selkeämpi kuin edelliset, ja siinä on vähemmän odottelua, enemmän toimintaa. Olisin itse vähentänyt tässä näkökulmia, vaikka toisaalta Claryn näkökulma alkoi välillä tympiä. Clary ja Jace valitettavasti kiinnostavat hahmoista vähiten, ja juuri he saavat päähenkilöinä valokeilan. Tai ehkä hahmoista vähiten kiinnosti ihmissusi Maia Roberts, josta sarjan alussa pidin paljon, mutta myöhemmin hän oli aika turha näkökulmana.

The Mortal Instruments kostuu itseasissa kahdesta trilogiasta, ja jos tätä vertaa edelliseen ’päätösosaa’, City of Glassiin, on tämä ehkä hienoinen pettymys. City of Glassiin pakkautunut jännitys purkautui kirjassa erinomaisesti, mutta City of Heavenly Fire oli paljon latteampi. Tuntui, esimerkiksi hahmojen kuolemien kohdalla, että niitä käytettiin vain shokkiarvona, eikä kuolemilla ollut sen enempää merkitystä. Kirjailija tappoi heitä vain tappamisen nimissä, koska hän ehkä oletti lukijoiden olettavan menetyksiä. Pääviisikkoon (kuusikkoon?) ei tietenkään koskettu muutamaa läheltä piti –tilannetta lukuunottamatta.

Kirjassa mielenkiintoisinta oli muutaman uuden sivuhahmon sivujuoni. Tuntui, että vasta nyt Clare pääsi näyttämään, mihin todella pystyi, sillä aikasemmat hahmot olivat ilmeisesti perustuneet hänen Harry Potter –fanfictioniinsa. Pidin siis sivujuonesta enemmän kuin varsinaisesta, vanhat hahmot olivat jo alkaneet puuduttaa, jopa ne joista olin pitänyt paljon aikaisemmin. Huomasi, että tämä sarja kaipasi jo jotain uutta Claryn ja Jacen poukkoilevan suhteen rinnalle. Onneksi Clare kirjoittaa juuri näistä uusista sivuhahmoista seuraavan trilogiansa, josta ensimmäinen odottaa jo hyllyssä. On muuten aika valtava kirja, toivottavasti Claren on kehittynyt kirjoittajana enemmän otteensaanpitävämmäksi.

Kirjassa viihdyttävintä oli modernius, ja huomaa että Clare on aloittanut fanfictionin kirjoittajana, sillä paljon fanfictionia lukeneena sen huomaa tekstistä vieläkin, vaikka tämä onkin Claren yhdeksäs julkaistu kirja. Huumori on nimittäin nuorekasta, ja painottuu enemmän populaarikulttuuriviittauksiin, kuin esimerkiksi sanaleikkeihin tai ironiaan. Lisäksi romanttiset kohtaukset, lähinnä siis Claryn ja Jacen, paisuvat välillä siirappisen fanfictionin puolelle. Toimintakohtauksissa Clare onnistuu ihan kiitettävästi, ja fantasiaelementit ovat uskottavia.

City of Heavenly Fire on Clarelta keskinkertainen suoritus. Ei henkeäsalpaava, ei varsinaisesti tylsä, mutta joiltan osin silti meilkein puuduttava. Pidin muutamasta kirjailijan ratkaisusta, mutta tietty syvyys kirjasta puuttui. Pidän kuitenkin tämän sarjan maailmasta ja hahmoista, vaikka kirjat ovatkin olleet niin ja näin, ja minua kiinnostaa nähdä minkälainen seuraava trilogia on ja onko Clare kehittynyt, päästyään kirjoittamaan hieman erilaisista jutuista.

--

Jace leaned forward, his palms flat on the grass. "I'm a warrior," he said. "I was brought up as a warrior. I didn't have toys, I had weapons. I slept with a wooden sword until I was five. My first books were medieval demonologies with illuminated pages. The first songs I learned were chants to banish demons. I know what brings me peace, and it isn't sandy beaches or chirping birds in rain forests. I want a weapon in my hand and a strategy to win."

Jordan looked at him levelly. "So you're saying that what brings you peace is war."

Jace threw his hands up and stood, brushing grass off his jeans. "Now you get it."

s. 31

--

Kirjan nimi: City of Heavenly Fire
Kirjoittaja: Cassandra Clare
Julkaisuvuosi: 2014
Kustantaja: Walker Books
Sivumäärä: 638

Luettu loppuun: 21.3.2016
Mistä kirja: Suomalainen kirjakauppa

Arvosana: ✩½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti