perjantai 12. helmikuuta 2016

MyrskylintuTakakansi:

Mahtisukujen juonittelua, hurjia taisteluja ja keskiajan julmuutta. Vuosikymmeniä kestävä verinen valtataistelu Englannin kuninkuudesta on alkamassa.

--

Englannin menneet kuninkaalliset ovat kiinnostava aihe. Tämä kirja putkahteli esiin siellä sun täällä. Olen lukenut Tulen ja jään laulun saaneen inspiraatiota historiallisesta Ruusujen sodasta, joten miksipä ei luke fiktiivistä tulkintaa aiheesta? Kirjaa aloittaessani huomasin ilokseni, että pari vuotta takaperin katsomania Ontto kruunu -sarjan tapahtuvat sijoittuivat juuri ennen Ruusujen sotaa.

Kirja alkoi jotakuinkin lupaavasti. Sitten se lässähti, tai no, ei lässähtänyt, vaan kirjoitustyyli alkoi tympiä. Näkökulmahenkilöt vaihtuivat jatkuvasti lukujen sisällä. Kukaan heistä ei herättänyt mielenkiintoani kuningatar Margareetaa lukuunottamatta. Tapahtumat olivat kiinnostavia, mutta tunsin lukevani koristeltua historiatekstiä. 

Pahimmillaan kirja puuduutti. Se ei ollut pahimpia tylsähköjä teoksia, joita olen lukenut, sillä aito historia sen ympärillä toi siihen hieman mielenkiintoa. Keskiaika oli kuvattu hyvinkin elävästi, kaunistelematta, varsinkin väkivalta ja kidutus. Henkilöissä ei kuitenkaan ollut eloa. Osa heistä oli stereotyyppisiä, osa muodottomia. Pidin kuninkaasta ja kuningattaresta, vaikka Margareetan kohdalla hahmon kehitys kävi aivan liian yhtäkkiä hieman epävarmasta aatelisneidosta päättäväiseen kuningattareen.

Kirja oli varsinkin lopusta lisäksi sirpaleinen. Jos yhteen lukuun tungetaan juttua neljän eri hahmon näkökulmasta, tulee tarinasta hyvin poukkoileva. Parhain keino mielestäni lukijan kannalta on kirjoittaa luku kerrallaan yhden hahmon näkökulmasta. Ei haittaa, vaikka luvut lyhenisivät, se tekee lukemisesta joutuisampaa. 

Enpä tästä kirjasta saa mitään muuta irti. Harmi sinänsä, sillä aihe oli mielenkiintoinen, mutta ripaus taikaa oli täysin hukassa. Siistiä tekstiä, joka ei purrut minuun. Itseasiassa kirjassa kiinnostavinta olivat viimeiset sivut, jossa kirjailija kertoi historiallisia huomautuksia. Huono juttu itse kirjan kannalta. Toivottavasti Philippa Gregoryn kirjat tarjoavat paremman näkökulman tähän historian kolkkaa. Gregoryn kirjoissa ilmeisesti keskitytään sodan myöhempiin vaiheisiin ja naisten näkökulmaan, joka on aina iso plussa.

--

Parvella kuuntelevan Margareetan silmät olivat suuret ja pyöreät, kun hän kääntyi pois. Yolande katsoi häntä suu auki. Margareeta kurkotti ja sulki hellävaroen siskonsa suun nostamalla leukaa sormellaan.

"Minut on jo luvattu", Yolande kuiskasi. "Isä ei purkaisi kihlaustani."

He hiipivät sanattomasta sopimuksesta pois valon kajosta. Margareeta irvisti, kun laudat natisivat heidän allaan. Parvelta päästyään sisarukset pysähtyivät hämärään huoneeseen. Yolande tärisi innostuksesta ja tarttui siskonsa käsiin. Hän hyppi miltei tasajalkaa kuin olisi halunnut tanssia.

"Margareeta, sinä menet naimisiin kuninkaan kanssa. Isän täytyi tarkoittaa sinua."

"Englantilaisen kuninkaan", Margareeta huomautti epäluuloisesti. Hän oli aina tiennyt, ettei saisi itse valita puolisoaan, mutta hän oli olettanut äidin tekevän valinnan tai vähintäänkin osallistuvan siihen. Hän katsoi äkäisenä siskoaan, joka hyppi varjoissa kuin punarinta.

"Yolande, minulla on käyty kauppaa kuin hieholla. Sinä kuulit, mitä he puhuivat. Olen aivan... häkeltynyt."

Yolande veti häntä peremmälle toiseen huoneeseen, jossa oli vielä hämärämpää, koska parvelle kajastava valo ei ulottunut sinne asti. Hän syleili sisartaan kelmeässä kuutamossa.

"Margareeta, sinsuta tulee kuningatar! Se on tärkeintä. Heidän Henrikinsä on sentään nuori. Sinut olisi voitu antaa jollekin lihavalle vanhalle lordille. Etkö riemuitse? Kun meistä tulee aikuisia, minun pitää niiata sinulle. Ja veljemme joutuvat kumartamaan sinua!"

Hidas hymy levisi Margareetan kasvoille, kun hän kuvitteli veljensä Jeanin joutuvan tunnustamaan, että sisko oli ylempiarvoinen. Ajatus miellytti häntä.

s. 58-59

--


Kirjan nimi: Myrskylintu (alkuperäinen Stormbird)
Kirjoittaja: Conn Iggulden (kääntäjä Ilkka Rekiaro)
Julkaisuvuosi: 2013
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 480

Luettu loppuun: 10.2.2016
Mistä kirja: Kirpputori

Arvosana: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti