sunnuntai 7. helmikuuta 2016

The Song of Achilles




Takakansi:

Greece in the age of heroes. Patroclus, an awkward young prince, has been exiled to the court of King Peleus and his perfect son Achilles. Despite their differences, Achilles befriends the shamed prince, and as they grow into young men skilled in the arts of war and medicine, their bond blossoms into something deeper - despite the displeasure of Achilles's mother Thetis, a cruel sea goddess. But when word comes that Helen of Sparta has been kidnapped, Achilles must go to war in distant Troy and fulfill his destiny. Torn between love and fear for his friend, Patroclus goes with him, little knowing that the years that follow will test everything they hold dear.

--

Olen ollut kiinnostunut kreikkalaisesta mytologiasta jo ihan pienestä saakka, joten siihen perustuvat kirjat ovat aina olleet mieluisia lukea. Tämän kirjan bongasin netissä liikuskellessani, ja se näytti tehneen moneen ihmiseen vaikutuksen, joten tilasin sen netistä.

Oletin ehkä jotain suurempaa ja henkeäsalpaavaa. The Song of Achilles on kaunis kirja. Se on tarina rakkaudesta ja sodasta, yksi versio Achillesin tarinasta. Tarina kerrotaan Patroclusin, Achillesin rakastetun näkökulmasta. Se käy läpi koko heidän elämänsä, alkaen ensi kerrasta kuin Patroclus näki Achillesin, loppuen vasta heidän kuolemiensa jälkeen. Kirja oli hyvin kirjoitettu, kaunis, mutta jotain siitä jäi uupumaan.

Olin aikasemmin lukemani perusteella olettanut ehkä jotain romanttisempaa, mutta romanssia enemmän kirjassa korostui Patroclusin ja Achillesin uskollisuus toisiaan kohtaan. Aina, kun he joutuivat kirjassa erilleen, he päätyivät pian takaisin yhteen. Patroclus seuraa Achillesta minne vain, ja Achilles ottaa Patroclusin mukaan kaikkialle. He olivat ystäviä, rakastettuja, taistelutovereita, heidän välinen siteensä oli niin vahva, että se huokui kirjojen sivulta. Ainoa, mitä hieman kaipasin, oli Achillesin näkökulma asiaan, mutta toisaalta kirja oli yhtenäisempi ja vahvempi vain yhden hahmon näkökulmasta.

Antiikin Kreikka oli upean tarkasti kirjoitettu. Huomaa, että kirjailija Madeline Miller on opiskellut aihetta. Tekstin tyyli istui aiheeseen. Mytologisista hahmoista on ollut varmasti erittäin hankala kirjoittaa, sillä ne eivät varsinaisesti ole kirjailijan omia, mutta niille täytyy silti luoda luonne, ulkonäkö, päämäärät. Jokaisella on varmasti oma käsityksensä Achillesista, eivätkä ne välttämättä vastaa Millerin kuvaa. Hahmot Patroclusia lukuunottamatta jäävätkin hieman väljiksi, ikäänkuin utuisiksi, jopa Achilles. Kirja on kirjoitettu ensimmäisessä persoonassa Patroclusin näkökulmasta, joten hänen mielenmaisemista saa hyvin selkeän kuvan. Patroclus on melankolinen hahmo, mutta pidettävä, sillä hänessä oli jotain hyvin tavallista, varsinkin jumalalliseen Achillesiin verrattuna.

Kirja puuttui ehkä se ripaus taikaa, jota olin odottanut siinä olevan. Tuntui, kuin olisin seurannut tapahtumia jonkinlaisen harson läpi. Alku oli lupaava, mutta sitten kirja ikäänkuin tyyntyi, vaikka lähdettiinkiin sotaan. Kirja kuvasi Troijan sotaa kaikessa sen raakuudessa ja vuosien ja vuosien piituudessa tietysti erinomaisesti, mutta jossain vaiheessa punainen lanka hieman katosi. Kirjan loppu oli taas parempi, ja sydäntäriipaisevan surullinen, niin kuin oli jo tiedossakin. Ei mitenkään huono kirja, mutta ei myöskään kutkuttavan hyväkään.

--

"Name on hero who was happy."

I considered. Heracles went mad and killed his family; Theseus lost his bride and father; Jason's children and new wife were murdered by his old; Bellerophon killed the Chimera but was crippled by the fall from Pegasus' back.

"You can't." He was sitting up now, leaning forward.

"I can't."

"I know. They never let you be famous and happy." He lifted an eyebrow. "I'll tell you secret."

"Tell me." I loved it when he was like this.

"I'm going to be the first." He took my palm and held it to his. "Swear it."

"Why me?"

"Because you're the reason. Swear it."

"I swear it," I said, lost in the high colour of his cheeks, the flame in his eyes.

"I swear it," he echoed.

We sat like that a moment, hands touching.

s. 98

--


Kirjan nimi: The Song of Achilles
Kirjoittaja: Madeline Miller
Julkaisuvuosi: 2011
Kustantaja: Bloomsbury
Sivumäärä: 352

Luettu loppuun: 4.2.2016
Mistä kirja: CDON

Arvosana: ✩½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti